dimarts, 25 d’octubre del 2011

La crema de residus a Uniland perjudica la salut i condiciona el futur del Penedès

El Moviment contra la incineració de residus a Uniland no ha trigat ni una setmana a replicar la cimentera dels Monjos. Els grups ecologistes afirmen amb rotunditat que la crema de brossa perjudicarà la salut del veïnat; condicionarà el futur econòmic de la comarca lligat a la vinya, el vi i l’enoturisme; i posen en dubte els estudis que diuen que no hi ha perill.
El Moviment integrat per Bosc Verd, Adema, AMI, No fem el CIM, Geven, GEL, Daltabaix i la Plataforma Cívica dels Monjos, i els grups polítics vilafranquins de la CUP, ICV i ERC, aporten tot d’informació nova que posa en dubte les “bondats” de la incineració de residus per part d’Uniland, fetes públiques la setmana passada per la direcció de la cimentera dels Monjos.
En primer lloc, informen que la Generalitat mateixa qualifica de “moderat” (no pas lleu) l’impacte ambiental de la crema de brossa al seu entorn. En segon lloc, el permís inclou la possibilitat d’emmagatzemar durant mig any residus perillosos; i a més, contempla l’obertura de comportes de nit i, en cas d’avaria, sense cap mena de filtre. Això comportaria l’emissió de partícules tòxiques cap a l’aire. Unes dioxines els ecologistes asseguren que són cancerígenes, per bé que els seus efectes sobre la salut humana i sobre l’ecosistema es veuran a llarg termini.
En aquest sentit, el Moviment posa en dubte tots els estudis esgrimits per Uniland que diuen que la crema de residus no perjudica la salut i el medi natural. En primer lloc, perquè tots els estudis els fa la Universitat Rovira i Virgili, i sempre signats per les mateixes persones; i en segon lloc, perquè els estudis són de quan no es cremaven residus, per tant, ja no serveixen. Des del Moviment s’afirma que és ara, que a Europa fa vint anys que es crema brossa, que se n’estan fent al continent. En relació al fet que a molts països europeus les cimenteres incinerin residus des de fa anys, els grups sensibles amb el medi ambient argumenten que a França i a Holanda s’estableix un perímetre de seguretat de 15 km. al voltant dels crematoris, on no s’hi permet la producció d’aliments. Per la situació geogràfica i climatològica del Penedès, el Moviment creu que aquí la franja de seguretat hauria de ser encara superior. En canvi, és al bell mig de la DO Penedès i de la DO Cava; per tot això, el Moviment anti-crema de residus creu que l’actitud d’Uniland hipoteca el futur econòmic de la comarca lligat a l’enoturisme i la cultura del vi.
Finalment, els ecologistes critiquen la política de mirada curta de la Generalitat i de l’Ajuntament dels Monjos: els successius Governs catalans perquè només pensen (quan dóna els permisos d’incineració) en desfer-se de les acumulacions de brossa, sense pensar en les repercussions en la salut a mig/llarg termini, i el Consistori dels Monjos perquè sempre que Uniland ha plantejat la crema de residus (anys 1989, 1997, 1999 i 2010), ha mirat cap a una altra banda i no n’ha informat degudament a tota la població (ho ha hagut de fer sempre la societat civil).

Des de MP-CUP recolzem el moviment contra la incineració de residus d'Uniland, i considerem vital aturà el procés per a no perjudicar la salut de tots els penedesencs i penedesenques i el nostre entorn i medi ambient.



Noticia extreta de la Fura

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada