divendres, 22 de juliol del 2011

La CUP al Consell Comarcal

Intervenció de Xavier Navarro en el ple de constitució del CCAP

per Cupaires de Vilafranca el divendres, 22 / juliol / 2011 a les 15:52

Bon dia a tots i a totes,

Abans de començar aquest discurs, la Candidatura d’Unitat Popular de l’Alt Penedès, vol agrair a tots aquells i aquelles que han cregut en el nostre projecte nacional, social i municipal, i ho han fet dipositant al seu vot a les passades eleccions del 22 de maig. Aquests vots permeten avui que estiguem aquí presents, i des del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, comencem també a treballar en el projecte de construir un nou país, nacionalment lliure i socialment just.

Vull agrair personalment també, la confiança que els companys i les companyes de l’Alt Penedès han dipositat en mi per a exercir aquesta responsabilitat. Tot i que des de les CUP del Penedès, creiem que no és el millor sistema per a nomenar un càrrec polític. Creiem profundament en la democràcia, i la sobirania popular plena rau directament en els ciutadans i ciutadanes del seu territori, i no els que nomena directament el partit.

Des de la CUP  venim al Consell Comarcal a treballar pel país des de la comarca. Tot i ser una força municipalista, hem parlat sempre de comarca, Vegueria i territori. Som conscients de la nostra limitada capacitat dins del Consell Comarcal, però no ens fa por la feina, i el Consell Comarcal no és l’única eina per a treballar per l’Alt Penedès, la Vegueria i el nostre país. Venim amb voluntat d’intervenir, condicionar i sobretot transformar la política comarcal.

Com ja ho hem començat a fer des de St. Martí Sarroca, Subirats, Sant Pere de Riudebitlles i Vilafranca, volem construir un nou país des de baix, des dels municipis, comarques i vegueries, per un futur nou, on la justícia social, la democràcia participativa, el respecte al territori, al paisatge i a la nostra cultura sigui el pal de paller del nostre país.

No hem vingut al Consell Comarcal per a ocupar i escalfar cadires. Tampoc venim pel sou de conseller comarcal. Venim perquè ens creiem que el país s’ha d’organitzar des del territori i pel territori. I com a penedesencs i penedesenques tenim aquest deure i aquesta obligació.

Ja que sóc aquí, aprofitaré per a dir-vos, que molta de la gent del carrer, no sap què és, ni què fa, ni per què serveix el Consell Comarcal. I encara menys, després que la passada legislatura, es signés un pacte d’unitat comarcal que va fer que cada un dels consellers i conselleres formessin part d’un govern i que segurament això ,impliqués un augment en les despeses d’aquest ens. Aquests pactes no són molt entesos per la gent del carrer i ho veuen com una menjadora pels polítics. Prenem nota d’allò que la gent no entén i fem l’esforç per a què ho entenguin, sinó encara creixerà més la desafecció política.

Des del Consell Comarcal tenim també la obligació i la responsabilitat de treballar per a solventar l’actual crisi econòmica, que estreny diàriament a milers de penedesencs i penedesenques. Per solidaritat i per responsabilitat política estem obligats. Deixem de parlar de serveis socials i treballem d’una vegada per a superar les situacions que creen les necessitats d’aquest servei. Ajudem a tothom NO a sobreviure, sinó a superar la crisi. Apostem decididament pels drets socials.

No volem un Penedès que sigui un parc temàtic, on vinguin els turistes a veure el nostre paisatge i les nostres vinyes. La base del nostre paisatge i del nostre territori és la vinya. La vinya conserva i dóna color al nostre territori. La vinya marca les estacions de l’any. La vinya produeix el productes més preuats de la nostra terra. Si creiem això, hem de donar suport a qui fa que aquesta realitat sigui possible: la pagesia. Sense aquest col·lectiu, no tindrem paisatge, ni territori, ni colors, ni estacions. Si ens creiem això, a pagesia haurà de tenir tot el nostre suport en una reivindicació quasi històrica, el preu just del raïm.

Volem treballar per a un model de desenvolupament propi. I per a fer-ho hem de fer una diagnosi del que tenim, el que podem fer i finalment, planificar-ho. No podem parlar d’enoturisme, si abans no fem que la pagesia, base d’aquest model, pugui viure dignament amb la seva feina. Cal ser curosos amb els recursos econòmics que tenim, que recordem no són dels consellers i conselleres comarcals, sinó que són de tots i totes les persones que viuen al Penedès.

Creiem i apostem per la Vegueria Penedès, però no en una Vegueria institucionalitzada. No en una Vegueria vista com a un nou nivell d’administració que burocratitzi encara més les vida dels i les penedesenques. Volem una Vegueria respectuosa amb tot el territori, al servei de la gent i sobirana per decidir el que vol ser i com ho vol ser.

Podem fer que la Vegueria Penedès sigui una realitat de facto i no ens cal el permís de Barcelona ni de Madrid per a decidir com volem viure la nostra vida. No acceptem els límits territorials imposats per ningú. Tenim la obligació històrica de construir nosaltres sols aquesta Vegueria. Una Vegueria socialment justa i democràtica, responsable amb els seus pobles i responsable amb la seva gent. Des de les CUP del Penedès treballarem per a què els pobles del Penedès tinguin consciència i vulguin participar d’aquest nou Penedès, solidari amb cada un dels pobles que donen forma i caràcter a la nostra Vegueria i solidari amb la seva gent. I per això, cal començar a treballar des d’aquí: des de l’Alt Penedès i des d’aquest consell comarcal.

No volem un Penedès que sigui el pati del darrere de Barcelona. Ni volem un Penedès subjecte a les necessitats dels altres. No volem ser el corredor natural del nostre país, on es fiquen totes les autopistes, carreteres, vies del tren. Serem solidaris amb el que calgui, però sempre que rebem el respecte que nosaltres decidim que mereixem.

Cal que ens posem a treballar i mancomunar els nostres municipis amb el municipi del costat per a ser més efectius, però cal que ho fem des de l’administració i no des de l’empresa privada. Cal que destruïm els paradisos fiscals i urbanístics de la nostra comarca. Per fer aquest territori real, necessitem tenir unes polítiques de mobilitat comunes. Ens hem de poder desplaçar amb transport públic de punta a punta de la nostra comarca sense que això suposi llargues hores d’espera o de camí. Si volem un Penedès unit ens cal un pla de mobilitat comú.

El nostre territori és de tots i no només d’aquells municipis i polítics tolerants amb un planejament urbanístic especulador que engoleix el paisatge i el patrimoni. Hem de planificar el nostre territori per a tothom i entre tots, amb l’objectiu de protegir el Penedès i la seva gent.

Ens cal un consell comarcal que s’enfronti amb qui calgui per aconseguir aquests principis. Que denunciï les retallades socials que afecten directament a tots els penedesencs i penedesenques.

Venim a treballar per a tot això, per a un Penedès socialment just, respectuós amb el seu territori i la seva gent. Per tot això, estem avui aquí, convençuts que podem treballar per a un futur on càpiguen i participin totes les persones que viuen al Penedès, independentment de la seva procedència. Aquest és, en definitiva, el nostre projecte i treballarem per a aconseguir-lo.

Xavier Navarro 
Conseller Comarcal de la CUP de l'Alt Penedès
Regidor de l'Ajuntament de Vilafranca

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada