Si mirem el calendari del Grup de Recerques Històriques que moltes i molts tenim penjat a casa, veiem que el dia 10 de juny d’enguany es fa la Festa del Barri Vell. És ella qui dóna el tret de sortida a un reguitzell de festes de barris.
Està bé que el poble faci festes, senyal que hi ha coses a celebrar. Podríem pensar que en els moments en que vivim no n’hi ha gaires, però ves per on les veïnes i veïns any rere any tenen motius per fer-les i gaudir-les. I és que darrera del terme festa, que d’entrada pot semblar frívol, s’amaguen moltes coses.
Podríem destacar tres etapes o tres moments de la festa:
El primer és l’organització. És una festa organitzada per la gent i per a la gent del poble, amb això podem veure el seu caràcter popular defugint de tota mena d’interès comercial. Aquesta organització vol dir contacte entre persones, per tant estem desenvolupant una condició que molts cops està oblidada degut a la virtualitat tecnològica d’avui dia.
El segon és la celebració: La festa en si mateixa. El moment culminant de l’organització anterior. En la que el treball fet es barreja al voltant d’una taula, o d’un ball ... Aquí també podem parlar d’aquesta dimensió social de la festa, doncs podem estar al carrer, que és del poble, amb amics i amigues, amb la família, amb tota aquella gent que feia temps que no les veiem, amb els i les nouvingudes, amb els forasters ...
I el tercer és la tradició: Sense adonar-se la gent que organitza la festa i la gent que la gaudeix ha estat repetint un costum que ha prevalgut de generació en generació, fent tradició. I aquí tornem al fet social de la festa, doncs les tradicions serveixen per il·lusionar-nos, per entendre el nostre passat, per mantenir la nostra identitat com a poble ..., i també si cal per a reformar-les.
Cal pensar que avui dia amb un cop de tecla d’ordinador ens podem comunicar amb una persona de l’altra punta del món i en canvi molts cops ens costa tornar un bon dia quan sortim de casa. Així doncs prendre el carrer amb un sopar popular gairebé és un acte anti-sistema.
Que visquin les festes populars!!!
Joan Gispert
MP-CUP Sant Pere de Riudebitlles
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada